Wil je gouden juwelen en gouden sieraden aankopen of verkopen?

Dankzij de moderne communicatiemiddelen is het perfect mogelijk om gouden juwelen en gouden sieraden via het internet aan te kopen en eventueel ook weer te verkopen. In vele gevallen is dit uiteraard een zegen, al wil ik toch meteen waarschuwen voor de mogelijke gevolgen. Het beste advies dat ik in dit verband kan geven is: kies steeds voor een professionele, en een geregistreerde vakman die de nodige jaren ervaring op de teller heeft. Zo vermijd je onaangename verrassingen, want zoals overal waar er geld mee gemoeid is zitten er kapers op de kust. En het zou zonde zijn om bedrogen uit te komen.

Doe vooraf steeds grondig je huiswerk

Heb je uit een erfenis een aantal gouden juwelen en gouden sieraden die je ten gelde wil maken omdat je ze toch niet zo mooi vindt of omdat ze uit de mode zijn? Zit je krap bij kas en ben je je van plan om de inhoud van je juwelenkistje te verkopen? Of ben je gewoon die oude juwelen en sieraden die toch maar in je kluis liggen stof te vergaren beu en hoop je er nog een stuiver aan te verdienen?
Dan is wellicht het moment aangebroken om je gouden sieraden en gouden juwelen te verkopen.
Maar uiteraard wil je voor deze gouden sieraden en gouden juwelen ook de beste prijs krijgen. Dat is je goed recht, maar je mag er niet van uitgaan dat je zomaar bij de eerste de beste handelaar ook de beste prijs van gouden sieraden en gouden juwelen zult krijgen.

Doe beroep op een professioneel

Wellicht zal je niet over één nacht ijs gaan en steek je je licht op bij meerdere juweliers en specialisten in de aankoop en verkoop van juwelen en sieraden. Met andere woorden, doe grondig je huiswerk en beslis niet zomaar aan wie je de juwelen zal te koop aanbieden. Luister goed naar wat deze professionals te zeggen hebben bij de schatting van je juwelen en sieraden. Je zal snel ontdekken welk vlees je in de kuip hebt. Wanneer je ook maar het geringste vermoeden hebt dat je bedrogen zal worden kies je meteen eieren voor je geld en ga je op zoek naar een andere handelaar.
Ga dus af op je eigen indruk. Doe nooit zaken met iemand die je geen vertrouwen inboezemt, want de kans is groot dat je zal bedrogen worden. Hoedje voor zaken die nog niet lang bestaan en zichzelf nog niet bewezen hebben. Goud- en juwelenhandelaren met een aantal jaren op de teller hebben de nodige ervaring opgebouwd, en dit kan alleen maar door een klantenbestand samen te stellen van tevreden mensen.

De hele wereld rond

Leg diezelfde zorgvuldigheid zeker ook aan de dag wanneer je van plan bent om gouden juwelen en gouden sieraden aan te kopen. Uiteraard kan je dat ter plaatse doen bij een specialist, maar het is natuurlijk onmogelijk de halve wereld af te reizen.
Het internet biedt nu heel wat schitterende mogelijkheden. Neem de proef op de som en ga eens een uurtje rond surfen. Klik in Google op zoekwoorden als gouden sieraden, juwelen en sieraden, antieke juwelen en sieraden en je komt vanzelf op een aantal websites uit die zich in de materie van juwelen en sieraden gespecialiseerd hebben.
De liefhebber van juwelen, goud- en zilverwerk heeft meteen een hele wereld aan prachtige sieraden ter beschikking die met een simpele muisklik de jouwe kunnen zijn.

Antwerpen goudstad

Niet voor niets staat Antwerpen bekend als een referentie in het kader van de aankoop en verkoop van goud, zilver, sieraden en juwelen, briljanten, diamanten en andere juwelen en edelstenen. Je kan het nuttige aan het aangename paren en een dagje cruisen door Antwerpen koppelen aan een bezoek aan meerdere goudhandelaren. Hier zal je snel aan den lijve ondervinden welke handelaars betrouwbaar zijn en welke je beter kan mijden.

Uitkijken is hoe dan ook de boodschap

Maar ook hier kunnen we niet genoeg waarschuwen. De meeste handelaars in juwelen en sieraden hebben een reputatie opgebouwd en zijn niet zomaar uit het niets begonnen. Vaak gaat het om zaken die al meerdere generaties aan de slag zijn en dus een reputatie hebben opgebouwd die voor hen de beste reclame is. Zij kunnen niet zich niet veroorloven om te gaan sjoemelen. Voor hen zijn trouwe klanten, die vaak terugkeren, de belangrijkste bron van inkomsten en tevens een schitterende referentie.
Helaas zijn op het internet ook een aantal ‘cowboys’ aan de slag die hopen hun graantje mee te pikken van deze business in volle ontwikkeling. De trend is dat er in ons land steeds meer via het internet wordt verkocht, en daar ontsnapt ook de wereld van sieraden en juwelen niet aan.

Opgelet voor fraude

Het internet is niet meer uit ons leven weg te denken en heeft tal van voordelen, maar er zijn ook negatieve kanten. Zo is het anoniem, want maakt dat malafide handelaars en zelfs bedriegers hier hun slag kunnen slaan.
Het internet zet de poort open voor bedrog met valse juwelen, en ook gestolen sieraden kunnen hier verhandeld worden. Dubbel uit je doppen kijken is dus de boodschap.
Hoe dan ook is het een goede zaak om wanneer je van plan bent gouden sieraden en gouden juwelen, maar evengoed gouden baren, gouden munten en andere vormen van fysiek goud zoals sloop goud of tandgoud aan te kopen of te verkopen de Raad in te winnen van mensen die hier al ervaring mee hebben.

© Stefaan Van Laere/Gold50

Deze bijdrage werd geschreven door auteur Stefaan Van Laere.
Stefaan Van Laere is verder ook auteur van onderwerpen uit de lifestyle sfeer en schrijft ook geregeld bijdragen over goud, zilver, diamant en andere vormen van beleggen en investeren.
De auteur is tevens lid van Sabam, de auteursmaatschappij die de rechten over zijn teksten beheert en illegale kopieën bestrijdt.


Onze kwalificaties