Alles wat je over goud wil weten (deel 2)

Over goud valt veel, heel véél, te vertellen. Ik som voor u graag wat leuke weetjes op. Kwestie dat je er kan mee uitpakken op feestjes. En uiteraard kan het ook van nut zijn als je overweegt om te investeren in goud of te beleggen in goud.

Eetbaar goud

Je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat wel ook. Zo bijvoorbeeld… eetbaar goud. Vreemd, want ik zie mij nog geen gouden munten of gouden baren opeten, om maar te zwijgen van gouden kettingen, gouden armbanden, gouden hangers, gouden oorringen, gouden piercings, gouden diademen en noem maar op. Dit eetbaar goud kan in allerlei vormen van desserts, strooiflakes en lolly’s voorkomen, en misschien wel het meest merkwaardige van allemaal een sigaar met goud… En al ooit gehoord van witte wijn met goud???
Onnodig te zeggen allicht dat dit extravagante uitingen van decadentie zijn, volgens het motto voor elk wat wils…

Gouden strooiflakes voor wie honger heeft…

[Eetbaar gold-puder]

Eetbaar goud

Iets democratischer maar toch noch altijd behoorlijk kostelijk voor onze bescheiden beurs zijn de gouden zogenaamde strooiflakes die je gewoon over je gerecht of dessert kan uitstrooien. Het effect is spectaculair!  Je scoort er gegarandeerd mee bij je gasten, die niet zullen weten wat ze zien en proeven. Alleen vraag ik me af of de meeste mensen geen schrik hebben om goud te gaan opeten want geef toe, dat klinkt toch maar bizar.
Je hoeft je overigens om gezondheidsredenen niet ongerust te maken, want goud verteert heel gemakkelijk en is voor iedereen geschikt, ook kinderen en mensen met allerlei allergieën. Dat is althans de theorie, want ik denk persoonlijk dat velen het niet zullen aankunnen om goud op te eten. Al was het maar uit morele overwegingen.

Het allerduurste dessert ter wereld

Vooral met de feestdagen zijn mensen op zoek naar opvallende item waar we kunnen mee scoren aan de feesttafel, en zeker in Amerika gaat men daar oneindig ver in. Men heeft daar het allerduurste dessert ter wereld ontwikkeld, dat een prijskaartje van iets in de buurt van de 20.000 euro meekrijgt.
Voor dat gastronomisch bedrag krijg je natuurlijk wel wat in ruil, zoals een dertigtal exclusieve exotische cacao’s. Maar het hoge prijskaartje wordt toch vooral gevormd door de gouden armband van 18 karaat rond het glas waarin trouwens ook nog eens een kostbare een diamant verwerkt zit, vijf gram eetbaar goud die in het dessert en de slagroom verwerkt zit en dan nog een extra gouden lepeltje met diamanten dat de gasten ook mee naar huis mogen nemen.
Als je er het geld voor hebt is dit zeker een dessert waar je mee kan scoren, al denk ik toch dat ik liever mijn centen op een andere manier uitgeef. Als was het maar om puur fysiek goud aan te kopen in de vorm van gouden baren, goudstukken en gouden munten of eventueel zelfs gouden sieraden en gouden juwelen om er mijn echtgenote van te overtuigen dat ik echt van haar houd en mijn fouten uit het verleden wil goedmaken.

Gouden lolly

Dacht je dat je nu alles had gehoord en gelezen over merkwaardige en bizarre vormen van goud?
Dan heb je nog niets gehoord. Zet je maar schrap, want we hebben nog meer voor je in petto dat je zal verbazen…
Speciaal voor kinderen, maar ook bij wijze van leuke gimmick zekler ook voor volwassenen, zijn er sinds enige tijd eveneens … goudlolly’s op de markt. Dit exclusieve hebbeding smaakt naar frisse aardbeien en werd overgoten met een laagje van 24 karaat puur goud. Maar je kan de lolly natuurlijk ook gewoon in je safe stoppen bij wijze van belegging. Wat ik zelf zou doen, want als je de lolly opeet is hij natuurlijk weg en ook je zuurverdiende centen.
Door het laagje goud is de lolly hermetisch afgesloten van de lucht en kan hij nog een hele tijd bewaren, zeker in droge omstandigheden, zo geeft de fabrikant trots mee.

Gouden sigaar

Nog een opmerkelijke toepassing van goud die de verzamelaar en liefhebber wellicht aan het dromen breng is de gouden sigaar. Het merk DeLafée presenteerde enige tijd terug de allereerste handgerolde Dominicaanse sigaar met goud. Het sigarenblad – van hoge kwaliteit – werd in een bad van 24 karaat goud gestopt. Als je deze sigaar aansteekt, gaat je goud dus letterlijk en figuurlijk in rook op en dat is een gedachte waar ik maar moeilijk kan aan wennen.

Gouden wijn

Wijn met gouden flakesKrijg je er nog niet genoeg van? Goud kan je naar verluidt niet alleen oplikken of oproken, maar ook gewoon drinken. Zo is er een frisse, droge wijn op de markt gemaakt van de pinot blanc druiven waaraan een subtiele hoeveelheid goud 23k wordt toegevoegd. Mijn vraag is dan natuurlijk of dit niet op de maag blijft liggen…
Deze wijn werd gemaakt volgens de méthode traditionele zoals champagne wordt geproduceerd en het goud zorgt in deze opmerkelijke wijn voor een vleugje magie en luxe. Dat is althans wat er wordt over verteld, want ik heb deze wijn voor alle duidelijkheid nog niet geproefd.
Stuk voor stuk zijn dit prettige toepassingen van goud die voor sommigen misschien decadent kunnen overkomen, maar anderzijds ook bewijzen wat een veelzijdig product goud wel is. En allicht brengt het de liefhebbers en verzamelaars van goud wel op ideeën om ook eens in andere goudproducten en afgeleiden te investeren.

© Stefaan Van Laere/Gold50

Deze bijdrage werd geschreven door auteur Stefaan Van Laere.
Stefaan Van Laere is verder ook auteur van onderwerpen uit de lifestyle sfeer en schrijft ook geregeld bijdragen over goud, zilver, diamant en andere vormen van beleggen en investeren.
De auteur is tevens lid van Sabam, de auteursmaatschappij die de rechten over zijn teksten beheert en illegale kopieën bestrijdt.


Onze kwalificaties