Beleggen in goud: het kan vriezen, het kan dooien

Is het nu al dan niet een gunstige periode om te gaan investeren in goud? De vraag stellen is ze feitelijk ook beantwoorden. Iedereen moet namelijk voor zichzelf uitmaken wanneer het de geschikte periode is om goud aan te kopen en later ook weer goud te verkopen. Bedoeling is uiteraard dat je goud aankoopt op een moment dat de goudprijs laag is, en goud verkopen wanneer de goudprijs voldoende hoog is om een aanvaardbare winst te maken.

De golven van het beleggen en investeren

Beleggen in goud is een project dat je niet zomaar aanvat. Je kan niet willekeurig een som geld in goud omzetten door bij de eerste de beste handelaar of website te rade te gaan in de hoop dat je het later wanneer het jou past weer met grote winst zult kunnen verkopen. Bekijk je de curve van de goudprijs zowel korte als op lange termijn, dan zie je behoorlijk grote schommelingen. De kunst bestaat erin net lang genoeg te wachten tot enerzijds de goudprijs voldoende laag is om goud aan te kopen, en anderzijds ook weer geduld te hebben dat moment aanbreekt van de goudprijs naar jou gevoel voldoende hoog is om je goud weer te verkopen.

Goud versus andere vormen van beleggingen

Het was ook deze week weer in het nieuws, door de extreem lage rente brengen de klassieke spaarboekjes niets of zo goed als niets meer op. Wie zijn vermogen wil zien aangroeien, is dan ook genoodzaakt om bepaalde risico’s te nemen. Van de oude zekerheden van weleer blijft nog weinig over. De zogenaamd veilige formules zoals spaarboekjes, termijnrekeningen en kasbons bieden nog slechts weinig rente. Ook obligaties zijn niet langer die superveilige producten zoals ze ooit werden genoemd.
Plotse neerwaartse en weer oppakte schommelingen de beurzen zorgen voor een klimaat waarin de doorsnee belegger het ook allemaal even niet meer weet.

Een daling van het bedrag aan spaargeld in België

Die neerwaartse trend van de rente op spaarboekjes is al enkele jaren aan de gang, toch bleven de Belg naarstig sparen via dit product. Enkele maanden geleden gebeurde iets opmerkelijks. In augustus spaarden we voor het eerst minder dan tevoren: zowat € 262.000.000.000 en dat was 1 miljard minder dan het recordbedrag van een paar maand tevoren.
Toch lijkt het klassieke spaarboekje nog niet aan een vrije val toe. Ook al brengt nauwelijks nog iets op, voor velen is het toch nog altijd een zogenaamd veilige haven. Bovendien krijgt de klant dankzij het beschermingsfonds wat de overheid een waarborg tot een bedrag van € 100.000 per klant. Onder deze regeling gelden alle bedragen op zichtrekeningen, spaarrekeningen en termijnrekeningen, net zoals kasbons op een effectenrekening staan en deposito’s. Het is de Belgische overheid zich garant stelt voor deze waarborgregeling, ondanks alles lijkt het weinig waarschijnlijk dat de Belgische staat failliet zal gaan.

Hoe stel je een goed gediversifieerde beleggingsportefeuille samen?

Je beleggingsportefeuille samenstellen die niet zomaar. Er zijn verschillende stappen nodig die je niet mag overslaan. Het allereerste wat je moet doen is je eigen persoonlijk beleggersprofiel samenstellen en je doelstellingen en je strategie op zowel korte als langere termijn bepalen. Hierbij spelen factoren mee zoals leeftijd, dat vele mogelijkheden en doelstellingen, de gezinssituatie, je persoonlijkheid en ook de vraag of je bereid bent. Het is logisch dat hoe meer risico’s je durft te nemen, hoe groter ook je rendement zal zijn.
Verder is het van belang om je beleggingsportefeuille in verschillende compartimenten onder te verdelen. Meest veilige is dat je het grootste deel van je kapitaal belegt met een beperkt risico, dus met een zeker zij het misschien kleine rendement. Een kleinere som geld die je niet meteen denkt nodig te hebben kan je dan voorbehouden voor meer risicovolle beleggingen. Maak je daar winst mee, dan kan je nog kiezen wat je daarmee gaan doen.

De verschillende soorten beleggingsportefeuilles

Er zijn twee grote soorten van beleggingsportefeuilles samen te stellen. Een zogenaamde conservatieve of defensieve portefeuille bestaat voornamelijk uit veilige producten met een laag risico zoals kasbons, als weinig risico beschouwde obligaties, obligatiefondsen en beleggingen met een bepaalde kapitaalbescherming.
Een agressieve of dynamische portefeuille gaat dan weer op zoek naar rendement via aandelen, aandelenfondsen en afgeleide producten zoals opties en forwards.

Wat kan een aandeel van en goud zijn in een beleggingsportefeuille?

Binnen een beleggingsportefeuille heeft goud is zeker zijn plaats. Doorgaans beperk je het aandeel goud tot maximum 5%, het voordeel is dat goud zich vaak heel anders gedraagt prijszetting dan de klassieke investeringsprojecten. Wanneer dus minder goed gaat met aandelen maar kan het best zijn dat goud dan wel met hoog scoort en eventueel ook omgekeerd.

Het opvolgen van je beleggingsportefeuille

Het is momenteel perfect mogelijk om online je beleggingen op de voet op te volgen. Dat kan van groot belang zijn voor wie op dagelijkse basis wil inspelen op de beleggingsmarkt, maar als je kiest voor beleggen op langere termijn moet je niet elke dag weer naar de koersen kijken om te zien wanneer je aankopen of verkopen. Dit doe je dan beter op langere termijn,, al is het natuurlijk wel nodig om regelmatig de koers te bestuderen.
Dit stelt je in staat om op de gepaste momenten je beleggingsportefeuille aan te passen overwegen of hij nu extra gaat bij kopen of verkopen. Desgewenst op de juiste momenten advies inwinnen van een belegger is zeker geen overbodige zaak. Besluit je toch om over te gaan tot de aankoop of verkoop van goud, dan doe je best beroep op een gespecialiseerde handelaar met de nodige jaren ervaring.

© Stefaan Van Laere/Gold50

Deze bijdrage werd geschreven door auteur Stefaan Van Laere.
Stefaan Van Laere is verder ook auteur van onderwerpen uit de lifestyle sfeer en schrijft ook geregeld bijdragen over goud, zilver, diamant en andere vormen van beleggen en investeren.
De auteur is tevens lid van Sabam, de auteursmaatschappij die de rechten over zijn teksten beheert en illegale kopieën bestrijdt.


Onze kwalificaties