Verzamelaars van munten beginnen hun collectie wellicht vooral bij wijze van hobby en uit pure interesse. Maar gaandeweg leren ze snel de waarde van hun oude munten kennen. Dat is ook nodig, want wie niet uitkijkt kan er handenvol geld aan uitgeven en dat is nu ook weer niet de bedoeling.
Een eerste belangrijke factoren die de waarde van oude munten bepaalt, is uiteraard het gebruikte materiaal. Het is evident dat een munt die uit puur goud bestaat duurder is dan een munt met een kleine goudlegering in combinatie met pakweg koper.
Zoals de Leopold I, 40fr Au 900,Cu 100…
Meestal overstijgt de nominale waarde van de munt de waarde van het gebruikte edelmetaal.
Een ander belangrijk aspect is de zeldzaamheid van de munt. Ook hier is het logisch dat een op een beperkte oplage geslagen herdenkingsmunt van koning Albert I veel meer waard zal zijn dan een recente munt ter herdenking van koning Albert II die op grote schaal werd geslagen, ook al bevat de eerste munt minder goud.
Bij een herdenkingsmunt kan de munt bij een bepaalde verjaardag plots weer in waarde stijgen. Bijvoorbeeld in 2005 toen munten geslagen ter gelegenheid van de onafhankelijkheid van België uit 1830 weer in de aandacht kwamen naar aanleiding van de 175ste verjaardag van België. Als je hier rekening mee houdt en vooruitziend bent, kan je een goede investering doen door al munten aan te kopen die binnen enkele jaren een speciale verjaardag te vieren hebben.
In de middens van de numismatiek wordt een specifieke terminologie gehanteerd die de slijtage van de munten bepaalt. Dit zijn de voornaamste termen:
FDC (fleur de coin)
Ongebruikte munt zonder krasjes of andere slijtage.
UNC (Uncirculated)
Niet in omloop gebrachte munt, FDC met een enkel klein krasje.
AU (about uncirculated)
Een kwaliteitsaanduiding die in Nederland en België niet erg gangbaar is, maar die je wel veel ziet op Amerikaanse veilingen. De kwaliteit zit tussen UNC en P in.
P (prachtig)
Kort in omloop gebrachte munt, met nauwelijks slijtage.
ZF (zeer fraai)
Langer in omloop geweest, alle details zijn er nog, maar er is toch wat slijtage.
F (fraai)
Zeer lang in omloop geweest, met meerdere en grotere slijtplekken. Fijne details zijn niet meer zichtbaar.
De waarde van oude gouden munten uit België is erg uiteenlopend. Wie echt een waardevolle muntencollectie wil aanleggen, zoekt best naar een welbepaalde periode of streek uit ons land. Hierin kan je je gaandeweg specialiseren en proberen zoveel mogelijk van deze munten te verzamelen.
Andere munten die je hebt verzameld en waar je afstand wilt van doen kan je dan gebruiken om te ruilen met andere muntenverzamelaars, of ze op veilingen, internet of bij muntenhandelaars verkopen.
© Stefaan Van Laere/Gold50
Deze bijdrage werd geschreven door auteur Stefaan Van Laere.
Stefaan Van Laere is verder ook auteur van onderwerpen uit de lifestyle sfeer en schrijft ook geregeld bijdragen over goud, zilver, diamant en andere vormen van beleggen en investeren.
De auteur is tevens lid van Sabam, de auteursmaatschappij die de rechten over zijn teksten beheert en illegale kopieën bestrijdt.