De reiniging van een juweel met goud, zilver, diamant en andere kostbare materialen vergt enige kennis van zaken

Heb je een mooi juweel gekocht of misschien geërfd, dan is het nodig daar zorgvuldig mee om te springen. Een goed onderhoud verhoogt immers niet alleen het uitzicht van een juweel waarin bijvoorbeeld goud, zilver of diamant verwerkt is, maar het zorgt er ook voor dat de waarde van het sieraad zal stijgen. En bovendien is er natuurlijk ook nog het eergevoel…

Onderhoud je juwelen en sieraden door ze regelmatig grondig én op de juiste manier te reinigen

Wie heeft geïnvesteerd in een diamanten ring of ander juweel, heeft daar een zeker bedrag voor neergeteld. Het is van groot belang om je investering goed te onderhouden door je juwelen op geregelde basis én op de juiste manier te reinigen. Doe je dat niet dan dreigt het gevaar dat je diamant er niet alleen minder mooi gaat uitzien, maar dat er zich na verloop van tijd aan de oppervlakte allerlei vieze onzuiverheden accumuleren die je alleen nog maar met bijzonder krachtdadige producten kunt verwijderen. Met alle gevolgen voor de helderheid en bijgevolg de waarde van de diamant van dien.

Neem geen risico’s als je niet weet hoe en met welke middelen je een juweel en sieraad moet reinigen. Ga zeker niet zomaar met chemische producten experimenteren als je daar niets van af weet. Je zou dan wel eens voor onaangename verrassingen kunnen te staan komen, zeker wanneer je er niet zeker bent dat het zogenaamde gouden juweel dat je in je bezit hebt wel echt uit zuiver goud bestaat. Eens het materiaal ven een sieraad beschadigd is, kan je het nog maar moeilijk, en in sommige gevallen zelfs helemaal niet, meer laten herstellen.

Opgelet voor verkeerd reinigen, we kunnen het niet genoeg beklemtonen

Diamant heeft de eigenschap dat het onverwoestbaar is, en er dus ook vele jaren na je aankoop nog altijd prachtig zal uitziet op voorwaarde dat je het juweel regelmatig reinigt.

Sommige mensen denken verkeerdelijk dat je diamant met om het even wat kunt reinigen. Gewone handlotion, haarverzorgingsproducten en dergelijke zijn op het eerste gezicht geschikt om een diamanten ring te onderhouden omdat ze voor een film op de diamant zorgt die het juweel laat schitteren en er op zijn best doet uitzien.

Regelmatig herhalen van het reinigen van juwelen en sieraden

Deze behandeling zal je echter regelmatig moeten herhalen, en je moet er ook zorg voor dragen dat je de vorige lagen zorgvuldig verwijdert voor je een nieuwe aanbrengt. Anders loop je het gevaar dat de reinigingsproducten aan elkaar gaan klitten en zorgen voor een laag die het licht blokkeert en je juweel er doet dof uitzien.

Diamant is de hardste substantie op aarde, maar dat betekent niet dat je om het even welk product mag gebruiken om je diamanten te reinigen. Soms werden bepaalde coatings en andere materialen aan de oppervlakte van de diamant toegevoegd om ze nog meer te doen schitteren, en die zou je ongewild kunnen verwijderen met bepaalde hardnekkige chemicaliën of door er hard op te schrobben.

Hoe moet je juwelen en sieraden correct reinigen

Om een diamanten ring of juweel te reinigen, moet je vooral aan dit kwartet mogelijke methodes denken.

  1. Week je diamanten ring in een warm oplossing van een mild detergent en water.
  2. Gebruik een zachte borstel als het nodig is om het vuil te verwijderen. Zacht is echt het sleutelwoord. Gebruik zeker geen borstel met harde metalen tanden, want die zullen de oppervlakte van de diamant beschadigen.
  3. Beweeg de diamanten ring of het diamanten juweel heen en weer in de oplossing en spoel goed af. Let op dat je het juweel niet wegspoelt in de wasbak!
  4. Droog de diamant zorgvuldig af met een propere, niet uitrafelende doek.

Extra tips om juwelen en sieraden schoon te maken

Graag gooien we er nog enkele extra tips bovenop. Als er toch nog vuil aan de diamanten ring of het diamanten juweel blijft zitten, kan je ook een flosdraad uit de badkamer gebruiken, of zorgvuldig met een houten tandenstoker de resterende onzuiverheden proberen te verwijderen.

Diamanten juwelen uit één stuk zonder extra edelstenen kan je bij hardnekkig vuil reinigen met een oplossing van ammoniak en water.

© Stefaan Van Laere/Gold50

Deze bijdrage werd geschreven door auteur Stefaan Van Laere.
Stefaan Van Laere is verder ook auteur van onderwerpen uit de lifestyle sfeer en schrijft ook geregeld bijdragen over goud, zilver, diamant en andere vormen van beleggen en investeren.
De auteur is tevens lid van Sabam, de auteursmaatschappij die de rechten over zijn teksten beheert en illegale kopieën bestrijdt.


Onze kwalificaties