Er zijn talloze manieren te bedenken waarom het interessant zijn om te gaan investeren in goud. De voornaamste blijft nog altijd dat er goud steeds een relatieve zekerheid biedt en dat het nooit haar nominale waarde zal verliezen. Gezien de schaarsheid van dit edelmetaal kunnen we trouwens verwachten dat de waarde van goud zal behouden blijven. Graag had ik voor u nog eens op een rijtje in welke vormen van investeren.
Goud blijft een interessant product om in te beleggen, dat zal elke specialist je weten te zeggen. De vraag blijft natuurlijk in welke vorm van goud te gaan beleggen. Je kan dat doen in fysiek goud, maar ook in gouden waardepapieren.
Enkele goudstaven of een goudplaatje kopen is voor velen de meest voor de hand liggende manier om in goud te gaan investeren. Deze kan je gemakkelijk bewaren in een kluis, dit bij je thuis of ergens in de bank en het is allicht de meest eenvoudige en bekendste manier om te gaan investeren in goud. Waar je die goudstaven kunt kopen? Dat is heel eenvoudig. Je kunt terecht bij zowel een beursmakelaar, de bank of natuurlijk ook een gespecialiseerde goudhandelaar die je vaak de beste voorwaarden kan geven.
Voordeel van goudstaven is dat ze bestaan in een grote variatie aan gewichten en groottes. Dit kan gaan van een enkele gram tot meer dan 12 kg, het zogenaamde 400 troy ounce. Dit is de grootte van de internationaal verhandelde London Gold delivery Bar. De industriefederatie Gold Bars Worldwide liet weten dat er over de hele wereld verspreid en dit in ruim 20 landen een honderdtal fabrikanten zijn iets goudstaven officieel erkend worden als zijnde betrouwbaar en dit door de beurzen die instaan voor de handel in goud.
Deze fabrikanten produceren in totaal meer dan 400 verschillende types van als standaard erkende goudstaven, die elk minstens 99,5% aan fijn goud hebben.
Een particuliere belegger zal wellicht voor kiezen om een kleinere goudstaaf of goudplaatje aan te kopen. Daarvan zijn er een vijftigtal verschillende types beschikbaar gaande van gewicht van een halve gram tot 1 kg. Laatstgenoemde goudstaven komt heel vaak voor. Wie nog nooit een goudstaven van een kilogram gezien heeft zal ongetwijfeld verrast zijn door de kleinheid ervan. Goudstaven van een kilogram is namelijk slechts een titel centimeter lang, 5 cm breed en 7 mm hoog, laat ons zeggen het formaat van een iPod.
Vind je een gouden staaf niet echt sexy en doet het je weinig? Dan heb je misschien meer interesse om te gaan beleggen in gouden munten. Kleine gouden staven van minder dan 100 g zijn vaak duurder dan hun gewicht in puur goud omwille van de productiekosten. Wil je een kleiner bedrag toch optimaal en maximaal laten renderen, dan bestaat ook de mogelijkheid om te gaan investeren in gouden munten. Hier vind je tal van voorbeelden van. De grootte van een gouden munt kan gaan van 1/20 van een troy ounce tot uitzonderlijke gevallen zelfs een kilogram. Tot de meest voorkomende gewichten behoren 1/20, 1/10, een kwart, een halve en een volledige troy ounce.
Een eerste belangrijk criterium om de waarde van gouden munten vast te stellen is het exacte gehalte aan fijn goud, dus de karaat van de munt. Hier bovenop komt doorgaans nog een premie, en ook het vakmanschap van de goudsmid natuurlijk gevalideerd worden.
Een groot deel van de waarde van een gouden munt wordt echter bepaald door wat er op de munt staat en de zeldzaamheid van deze munt. Gaat het om echt zeldzame munten, dan worden ze erg gegeerd door verzamelaars en dit zal zeker de prijs in de hoogte drijven.
Voor de aankoop van gouden munten kunt u terecht bij uiteraard verzamelaars zelf, een heel netwerk hebben opgebouwd en ook weten wie welk soort munten verzamelt. Verder zijn er ook gespecialiseerde makelaars in gouden munten en uiteraard ook de groothandelaars. Op internet vind je in dit verband zeker voldoende informatie terug te kunnen overgaan tot de aankoop van gouden munten. En idem dito uiteraard voor de verkoop van gouden munten achteraf.
Naast gouden munten, gouden baren en eventueel ook gouden sieraden en gouden juwelen, zijn er nog heel wat afgeleide producten waarop je kan speculeren. Zo bestaan er zogenaamde goudwarrants of goudcertificaten die op de beurs verhandeld worden, en hierop kan je dus net zoals bij aandelen inspelen op een stijging of daling van de goudprijs.
De spreekbuis van het hefboomeffect, namelijk de vaststelling dat je met een relatief klein bedrag toch behoorlijk wat kunt verdienen. Dit in positieve geval dat de goudprijs stijgt, want als de goudprijs niet verleerd of daalt dan riskeert u ook om veel of zelfs te zijn.
Op de beurs van New York kan je ook beleggen in zogenaamde gold shares. Dit is een op de beurs verhandeld fonds dat het sluiten in fysiek goud belegt, en dus uiteraard sterk afhankelijk is van de koers van het goud. Men noemt dit ook wel eens een goud tracker. De waarde van deze tracker wordt steeds gedekt door echt, fysiek goud dat in de kluizen van een Londense bank wordt bewaard.
Beleggen in goudmijnaandelen is ook een mogelijkheid, maar dit lijkt op dit moment de minst interessante optie om te investeren in goud.
© Stefaan Van Laere/Gold50
Deze bijdrage werd geschreven door auteur Stefaan Van Laere.
Stefaan Van Laere is verder ook auteur van onderwerpen uit de lifestyle sfeer en schrijft ook geregeld bijdragen over goud, zilver, diamant en andere vormen van beleggen en investeren.
De auteur is tevens lid van Sabam, de auteursmaatschappij die de rechten over zijn teksten beheert en illegale kopieën bestrijdt.