Handel in Goud en Goud Producenten

Goud wordt gestockeerd in grote financiële centra als Londen, New York, Dubai, Tokio en Johannesburg. In New York liggen de goudreserves van de Federal Reserve Bank 24 meter onder de grond opgeslagen in hartje Manhattan. De VS bezitten de belangrijkste goudreserves ter wereld: 8.134 ton, gevolgd door Duitsland (3.417 ton) en het Internationaal Monetair fonds (IMF), dat 3.217 ton in voorraad heeft. Het belangrijkste transactiecentrum blijft Londen; daar wordt dagelijks goud verhandeld voor een waarde tussen de 9 en 15 miljard dollar.

Transport
Goud kun je op twee manieren verhandelen. Er bestaat een “papieren” goudmarkt, waarbij je goud op eenzelfde manier verhandelt als aandelen.
Wie echter echt goud bezit, of zich gaat wagen aan de aankoop van goud of de verkoop ervan, wordt vroeg of laat geconfronteerd met het transport ervan. goud wordt getransporteerd in anonieme houten kratten, met op de laadbrief enkel de letters “VAL” als hint voor wat er in zit. Lufthansa, Swiss en British Airways zijn de belangrijkste transporteurs van goud met de route Londen – Zürich – Frankfurt als “gouden driehoek”.

Producenten
Sinds 1880 is Zuid-Afrika de grootste producent van goud. Zo’n twee derde van de gehele wereldproductie is uit dat land afkomstig. Andere grote goudmijnen bevinden zich in Nevada en South Dakota in de Verenigde Staten. Bij de belangrijkste goud producerende landen horen ook Australië , Indonesië, China, Peru, Canada en Rusland. Ook landen die de Wereldbank als HIPC’s (Heavily Indebted Poor Countries) beschouwt, worden steeds belangrijkere producenten van dit edelmetaal.

Opmerkelijk! goud is goed voor de helft van alle export uit Ghana en voor een derde van alle export uit Mali.
Typisch voor zuid Afrikaans goud zijn de Kruger rands, zo is één Krugerrand 1 oz goud , De krugerrand is een van de enige nog in de roulatie zijnde gouden munten.


Onze kwalificaties