Investeren in goud doe je niet zomaar. Het moet het resultaat zijn van een weldoordachte strategie om je geld beter te laten renderen. Hier komt het nodige huiswerk en voorbereiding aan te pas, en allicht een beroep op het advies van in beleggingen en investeringen.
Dat investeren in goud niet zomaar evident is lijkt me een uitgemaakte zaak. Je stapt immers niet van vandaag op morgen naar de goudhandelaar met een zak geld in handen om die centen in baar goud om te zetten. Als je dat wel doet ga je erg ondoordacht te werk.
Veel beter is het om vooraf een periode vast te leggen waarin je gaat naar de evolutie van de goudprijs. Wanneer je deze curve analyseert, zal je snel merken dat de prijs van het goud steeds fluctueert. Precies door op het juiste moment maximaal gebruik te maken van de op- en neerwaartse beweging van de goudprijs kan je centen verdienen.
Bepalen wanneer je goud kopen is een van de cruciale punten in het proces van het beleggen in goud. Eigenlijk kan jij alleen bepalen wanneer het geschikte tijdstip aangebroken is. Best leg je een prijs vast die voor jou aanvaardbaar is om goud aan te kopen. Misschien speel je best bij een eerste belegging in goud op veilig en koop je niet teveel goud aan.
Dit is natuurlijk een belangrijke vraag in het proces van het beleggen in goud. Je kan letterlijk op bijna elke straat wel ergens goud aankopen, en ook op het internet vind je tal van verkopers van goud.
Ik kan me voorstellen dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet en niet weet tot welke goudhandelaar je best je toevlucht nemen om over te gaan tot de aankoop van goud.
Hoe dan ook doe je best beroep op een goudhandelaar met de nodige jaren ervaring op de teller. Hij of zij zal je met raad en daad bijstaan, en je weet dan dat je te maken hebt met een handelaar die te vertrouwen is van anders zou hij nooit zo lang hebben volgehouden in deze keiharde business.
Een goede goudhandelaar wil uiteraard ook zijn boterham verdienen, en daar heeft hij zeker recht op. Maar anderzijds heeft hij ook dat hij een vertrouwensband met zijn klanten moet opbouwen, en dat kan alleen maar door hem eerlijk te behandelen. Antwerpen-Goudbank zal bovendien ook instaan voor de noden en wensen van de klant en op gepaste tijdstippen contacteren met eventuele interessante aanbiedingen.
Fysiek goud kan je in verschillende vormen aankopen. Je hebt natuurlijk de klassieke gouden baren of gouden plaatjes in elk gewenst gewicht vanaf 1 g verkrijgbaar zijn. Door de enorme dichtheid van goud keer voor een behoorlijke som geld weg een minieme hoeveelheid fysiek goud nodig die je gemakkelijk kan opleggen in je eigen kluis of die van de bank.
Andere mogelijkheid om in goud te beleggen bestaat er in om gouden munten aan te kopen. Deze hebben het voordeel dat ze naar de nominale waarde van het goud in de munt ook nog een meerwaarde kunnen krijgen om willen van de zeldzaamheid, de leeftijd en de thematiek van de munt. Met andere woorden, hoe langer je deze munten bewaart, hoe meer ze in waarde zullen stijgen.
De meest gebruikte toepassing van goud is als materiaal voor juwelen, sieraden en edelstenen. Je kan zeker investeren in gouden juwelen en gouden sieraden, en hierbij ook nog eens het vakmanschap van de edelsmid sieraad heeft een rol bij het bepalen van de prijs.
Antwoord op deze vraag is positief. Je kan ook onrechtstreeks in goud beleggen door aandelen van goudmijnen te kopen. Of je investeren in goudcertificaten of zogenaamde trackers. Op die manier moet je geen fysiek goud in huis halen of in de kluis bij de bank bewaren. Sommige mensen huiveren bij de gedachte dat ze kostbaar fysiek goud in huis hebben en dit kan een manier zijn om ‘s nachts toch nog rustig te slapen zonder bang te moeten zijn om overvallen te worden.
Dit is uiteindelijk de vraag der vragen, zeg dus maar gerust de hamvraag. Wanneer je, en hoeveel, goud moet verkopen is een kwestie die alleen jij kunt bepalen. Niemand kan je immers zeggen wanneer hiervoor het geschikte tijdstip aangebroken.
Best leg je vooraf voor jezelf vooraf aan welke prijs je bereid bent je goud, of misschien een deel ervan, te verkopen. Dit kan best een lastige beslissing zijn. Het is mogelijk dat je op een bepaald moment ziet dat de door jou voorgestelde prijs behaald wordt maar dat de curve waarschijnlijk nog verder de hoogte zal ingaan. Dan mag je de moeilijke beslissing om te bepalen of je inderdaad je goud zult ten gelde maken dan wel of je wacht of de goudprijs nog verder zal stijgen.
Steeds meer experten inzake beleggen en investeren raden aan om, ook maar een klein deel, bij het samenstellen van je beleggingsportefeuille ook een deel in goud te investeren. Dit bij wijze van buffer en als veiligheidsmechanisme, want goud heeft de eigenschap dat het niet meegaat met de koers van de aandelen. Wanneer de aandelen het dus slecht doen, gaat het goud niet mee in deze neerwaartse spiraal en zorgt er voor een buffer.
© Stefaan Van Laere/Gold50
Deze bijdrage werd geschreven door auteur Stefaan Van Laere.
Stefaan Van Laere is verder ook auteur van onderwerpen uit de lifestyle sfeer en schrijft ook geregeld bijdragen over goud, zilver, diamant en andere vormen van beleggen en investeren.
De auteur is tevens lid van Sabam, de auteursmaatschappij die de rechten over zijn teksten beheert en illegale kopieën bestrijdt.