Het hoe en het waarom van beleggen in goud

Hier vind je een antwoord op de vraag naar het hoe en het waarom van het beleggen in goud. Het is een publiek geheim dat steeds meer mensen overwegen te gaan investeren in dit edelmetaal, en dat is op zich zeker een verstandige keuze. De roep naar goud is dan ook groot en overal vind je wel advertenties waarin goudhandelaren oproepen om goud en zilver te verkopen.

Meteen rijst de sommigen wellicht de vraag of je niet beter je goud nog wat kan bijhouden als er toch zoveel handelaars interesse voor hebben. Want het is duidelijk dat de vraag naar goud niet meteen zal dalen en dat er ook niet meer goud ter beschikking komt.

Te danken aan de zwakke dollar

Een deel van de goudprijs wordt veroorzaakt door zijn merkwaardige relatie met de Amerikaanse dollar. Die heeft onmiskenbaar zijn invloed op de prijs van het goud, en wel in omgekeerde volgorde. Met andere woorden, wanneer de dollar sterk staat, zal de goudprijs lager zijn en wanneer de dollar minder goed doet heeft het gunstige evolutie op de prijs van het goud.
Na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de dollar pas echt een wereldmunt. Er kwam een internationale conferentie aan te pas waarop besluit kwam dat alle aanwezige landen hun munt met een vaste wisselkoers aan de dollar zouden koppelen. De dollar werd op zijn beurt gekoppeld aan de waarde van goud, de zogenaamde goudstandaard.
In 1973 kwam aan deze goudstandaard een einde en werd de dollar officieel losgekoppeld van het goud. Dit was meteen het start van de zogenaamde zwevende wisselkoersen.
De dollar is dus niet meer rechtstreeks aan het goud gekoppeld, maar de relatie blijft nog wel. Een van de oorzaken is het feit dat alle landen nog steeds een aandeel hebben in de dollar, zo bijvoorbeeld China dat massale hoeveelheden dollars heeft aangekocht. Ondanks alle kritiek en druk blijft de dollar nog steeds aangewezen munt in de financiële wereld.
De Amerikaanse economie blijft ondanks alle inspanningen van de regering en president Obama moeilijke tijden doormaken. De dollar heeft dan ook heel wat van zijn pluimen verloren. Dit heeft meteen desastreuze gevolgen nog op tal van financiële producten en diensten zoals bijvoorbeeld aandelen, obligaties, fondsen en beleggingen die dreigen een groot stuk van hun waarde te verliezen.

De (al te?) vluchtige koers van het goud

Dat de koers van het goud moeilijke tijden meemaakt is allicht voor iedereen die interesse heeft in deze materie duidelijk. Met een simpele cijfers uit te drukken, op 1 februari 2015 haalde een kilogram goud voor een prijs van € 37.000, maar nadien daalde de prijs spectaculair naar € 32.300 op 28 november 2015 en vandaag 4 december € 31.300 per kilogram goud. Ter vergelijking, op zijn hoogtepunt in oktober 2012 kostte een kilogram goud € 45.000. Wie dus toen een kilogram goud heeft aangekocht en die vandaag zou willen verkopen, verliest niet minder dan € 13.700.
Deze opvallende cijfers illustreren het belang van juiste tijdstip om goud aan te kopen en dan later uiteraard ook weer te verkopen.

Waarom zou je goud aankopen?

Er zijn tal van redenen aan te voeren die kunnen duidelijk maken waarom het interessant is om goud aan te kopen. Een eerste belangrijke reden is dat goud een bepaald gevoel van zekerheid kan bieden. Met andere woorden de waarde kan en neer gaan, maar je hebt de relatieve zekerheid dat steeds een bepaalde nominale waarde bewaard zal blijven. Met andere woorden, goud kan in tegenstelling tot beleggingsvormen zoals aandelen, fondsen en obligaties nooit failliet gaan.
Uiteraard is de bedoeling dat wanneer je in goud investeren ook winst maakt. Er zijn al van voorbeelden voorhanden die bewijzen dat dit ook echt mogelijk moet zijn.

Welke vorm van goud wil ik aankopen?

Wanneer je goud wil aankopen, kan je dat in verschillende vormen doen. Vooreerst heb je fysiek goud zoals gouden baren en gouden staven, gouden munten, gouden sieraden en gouden juwelen. Dit fysiek goud kan je op tal van plaatsen aankopen. Je hoeft maar even op internet rond te surfen en je zal al tal van websites vinden die goud te koop aanbieden. Voorts kan je natuurlijk ook terecht bij je bank of financiële instelling, of bij een gespecialiseerde goudhandelaar. Bij de bank kan het zijn dat je het goud niet meteen het aankopen en dat het voor je moet besteld worden. Bij een gespecialiseerde handelaar goud doorgaans wel steeds ter beschikking. Hij of zij kan je ook met de nodige raad en daad bijstaan best voor goud verkopen met de nodige jaren ervaring op de teller.

Hoeveel goud zou ik aankopen?

Wanneer je nog geen ervaring hebt met het investeren in goud, ga je best niet ondoordacht te werk. Koop dus zeker eerste keer niet teveel goud aan en probeert om het van nabij op te volgen. Heb je al enige ervaring opgedaan, dan kan je hiervan profiteren en het juiste moment uitkiezen om grotere hoeveelheden goud aan te kopen.

En waar bewaar ik mijn goud?

Wanneer het gaat om kleinere hoeveelheden goud, kan je die gemakkelijk thuis bewaren, liefst in een stevige kluis. Door zijn enorme dichtheid neemt goud zeker niet veel plaats in. Zo heeft een kilogram goud ongeveer de grootte van een iPod. Heb je grotere hoeveelheden goud die je wilt bewaren, dan kan je misschien toch maar beter kiezen voor een professionele kluis bij een gespecialiseerde firma of bank.

© Stefaan Van Laere/Gold50

Deze bijdrage werd geschreven door auteur Stefaan Van Laere.
Stefaan Van Laere is verder ook auteur van onderwerpen uit de lifestyle sfeer en schrijft ook geregeld bijdragen over goud, zilver, diamant en andere vormen van beleggen en investeren.
De auteur is tevens lid van Sabam, de auteursmaatschappij die de rechten over zijn teksten beheert en illegale kopieën bestrijdt.


Onze kwalificaties