Hoe moet je gouden munten verzamelen

Een bijzonder fascinerende hobby is het verzamelen van gouden munten. Het kan erg rustgevend zijn om je verzameling stap voor stap te zien uitgroeien, en de echte collectioneur beleeft oprechte vreugde wanneer hij eindelijk die ene zeldzame munt waarnaar hij al zolang op zoek is eindelijk aan zijn collectie kan toevoegen.

Ook kan het aanleggen van een verzameling gouden munten erg leerzaam zijn. Heet wat munten worden geslagen ter herdenking van bepaalde historische figuren of gebeurtenissen, en zo kom je al verzamelend automatisch heel wat te weten over de geschiedenis. Niet te verwonderen dus dat heel wat verzamelaars ook geïnteresseerd zijn in het verleden en zelfs ware experts geworden zijn van bepaalde periodes of plaatsen. Ze beleven bijna of zelfs evenveel plezier aan het opzoekwerk als aan het uiteindelijke verzamelen en bekomen van nieuwe munten om hun collectie te vervolledigen.

Prijzen gouden munten

Deze research is niet alleen erg leerzaam, maar het helpt ook om beter de prijs van gouden munten te kunnen bepalen. Bepaalde historische gebeurtenissen of figuren zijn zo uniek dat de munten die ter herdenking werden geslagen ook een duidelijke meerwaarde hebben.
Wie dus zijn geschiedenis ken, weet dus ook beter wat bepaalde gouden munten waard zijn, zeker als het gaat om oude munten die zeldzaam zijn. Ook helpt het om beter vervalsingen of nagemaakte munten in te schatten.

Gouden Krugerrand

De krugerrand

De echte goudbelegger begint te likkebaarden wanneer hij een echte Krugerrand – ook wel gouden rand genoemd – in handen krijgt, want dit is een van de absolute topmunten. Het betreft een gouden munt die in opdracht van de Zuid-Afrikaanse regering in 1967 geslagen werd en sindsdien de verzameling van menig collectioneur of investeerder siert.

De munt werd genoemd naar Paul Kruger, de laatste president van Transvaal die ook op de portretzijde staat. Op de keerzijde vinden we een springbok terug, net zoals op de gewone Zuid-Afrikaanse rand. Dit is een verwijzing naar de Witwatersrand, het natuurgebied waaraan de munt haar naam dankt.

De Krugerrand heeft het statuut van een wettig betaalmiddel, maar wordt nooit als dusdanig gebruikt en is vooral een bijzonder interessante beleggingsmunt voor wie op een veilige en rendabele manier wil investeren.
De rand is trouwens de allereerste munt die ooit speciaal als beleggingsmiddel werd geslagen. Het is bovendien de allereerste munt uit de geschiedenis die op de kop een troy ounce aan goud bevatte.

Aangezien de internationale goudprijs nog altijd per ounce berekend wordt is een Krugerrand ideaal voor de belegger in goudmunten.
De Krugerrand is een munt van 22 karaat (decimaal 0,9167). De rest bestaat uit koper, het metaal dat deze munt zijn typische licht oranjekleur geeft. Oorspronkelijk was er maar één coupure, maar nu worden al vier soorten geslagen: de hele Krugerrand, de halve Krugerrand, de kwart Krugerrand en de tiende Krugerrand. Deze kleinere coupures bevatten respectievelijk een halve, kwart en tiende troy ounce aan goud en zijn ideaal voor wie bescheiden wil beginnen beleggen.

Het geknipte opstapje dus als je van plan bent in gouden munten te investeren maar dit op kleine schaal wil doen of gewoon eens proberen om te zien wat het geeft.

De Krugerrand blijft een topper, al zijn munten in puur goud zoals de Canadese Gold Maple Leaf en de Australische Nugget zo mogelijk nog interessanter. Zij hebben een gehalte van 24 karaat (0,999), want het is niet nodig om een beleggingsmunt (die in een verzameling zit en dus niet circuleert) met legeringen te versterken.

© Stefaan Van Laere/Gold50

Deze bijdrage werd geschreven door auteur Stefaan Van Laere.
Stefaan Van Laere is verder ook auteur van onderwerpen uit de lifestyle sfeer en schrijft ook geregeld bijdragen over goud, zilver, diamant en andere vormen van beleggen en investeren.
De auteur is tevens lid van Sabam, de auteursmaatschappij die de rechten over zijn teksten beheert en illegale kopieën bestrijdt.


Onze kwalificaties