Is fysiek goud kopen interessant en waar doe je dat in België ?

Het is duidelijk dat we nog altijd mogen spreken van inflatie en dat ons geld dat op de bank staat of in aandelen, beleggingen en obligaties geïnvesteerd is steeds minder waarde heeft. Geen nood, er bestaat nog altijd de goede oude mogelijkheid om in goud te beleggen en zo op termijn je winst uit te tellen.

Fysiek goud kopen in België is nog nooit zo eenvoudig en voordelig voor de consument geweest. Niet verwonderlijk dus dat heel wat particulieren, maar ook professionele beleggers, nog altijd, en zelfs weer veel meer dan vroeger, blijven zweren bij fysiek goud in de vorm van goudbaren.

Fysiek goud

Dit kan eigenlijk voor om het even welke beurs. Een gemakkelijke manier om goud te kopen in België is over te gaan tot de opkoop van goudstaven van een kilogram. Dit kan bij de meeste banken, maar ook bij gespecialiseerde goudhandelaars en beurshuizen. Neem zeker de proef op de som en vergelijk de prijzen.

Ook op internet vind je trouwens een aantal betrouwbare goudhandelaren die er hun uitgebreide gamma en de verschillende mogelijkheden voorstellen. Voordeel is dat je daar steeds de meest actuele goudprijzen kunt consulteren.

Nadeel van investeren in een volledige goudstaaf is wel dat aan de huidige goudprijs, die op een hoog punt staat en maar blijft stijgen, de aankoop van een staaf van een kilo een grote hap uit de portemonnee is voor de meeste investeerders.

Toch is er ook een groot voordeel aan goud kopen. Het hoge soortelijk gewicht van goud maakt dat een staaf van maar een omvang heeft van 10 cm x 5 cm x 0,7 cm. Een kilogram goud neemt dus amper plaats in en kan gemakkelijk weggeborgen worden. Goud is bovendien onverslijtbaar, zodat je het zonder enig probleem een hele tijd veilig in je kluis kan opgeborgen houden.

Ook kleinere staven

Is een kilogram fysiek goud een te grote investering? Geen nood, de meeste banken en beurshuizen bieden ook kleinere staafjes aan van 250 gram, 100 gram, 50 gram,… Houd er wel rekening mee dat op deze staven in vergelijking meestal een iets grotere premie wordt aangerekend.
Beginnen met kleinere goudstaven is alvast een goede vingeroefening en een opstapje voor wie geleidelijk zijn goudportefeuille wil uitbreiden.

Bewaren in een kluis

Bewaren van je goudstaven doe je best in een stevige, goed beveiligde kluis. Eventueel gewoon bij je thuis, maar een kluis kan je ook makkelijk huren in je bank of financiële instelling. Op de inhoud van de kluis rust overigens het bankgeheim.

Geen BTW

Nog een interessant gegeven: op beleggingsgoud dient in principe zowel in België als Nederland geen BTW betaald te worden. Dit in tegenstelling tot tal van andere bankproducten, wat de aankoop van fysiek goud dus nog interessanter maakt.

© Stefaan Van Laere/Gold50

Deze bijdrage werd geschreven door auteur Stefaan Van Laere.
Stefaan Van Laere is verder ook auteur van onderwerpen uit de lifestyle sfeer en schrijft ook geregeld bijdragen over goud, zilver, diamant en andere vormen van beleggen en investeren.
De auteur is tevens lid van Sabam, de auteursmaatschappij die de rechten over zijn teksten beheert en illegale kopieën bestrijdt.


Onze kwalificaties