Is investeren in gouden munten een goede belegging?

Als auteur die tot zijn interesses onder meer ook beleggen in goud en zilver rekent, krijg ik wel eens de vraag of het zinvol is om nu in goud te investeren en zo ja in welke vorm van goud. Graag zou ik vandaag wat nader ingaan op de mogelijkheden die er zijn om te beleggen in goudmunten.

Begin niet zomaar blindelings gouden munten te verzamelen

Het aanleggen van een verzameling met goudmunten is een secuur werk waarbij je niet over één nacht ijs gaat. Neem zelf is de proef op de som en begin lukraak op Google te zoeken naar gouden munten. Je zal al meteen door de bomen het bos niet meer zien, want letterlijk over de hele wereld worden gouden munten te koop aangeboden en ook verkocht.
Wil je beginnen met het aanleggen van een verzameling gouden munten, dan is de eerste belangrijke vraag het juist afbakenen van de collectie. Wanneer je zomaar in het wilde weg begint met gouden munten aan te kopen, zitten in structuur in je verzameling en ben je ook minder interessant voor andere verzamelaars.
Je kan hierbij puur intuïtief te werk gaan en zoeken voor ofwel een bepaalde periode in de tijd, munten uit een bepaalde regio, over al dan niet historische figuren, een gebeurtenis,… Keuze genoeg dus.

Beleggen in goud doe je met geld dat je niet meteen nodig hebt !!!!

Beleggen in goud en dus ook in gouden munten, en het is meteen onze vuistregel nummer twee, doe je nooit ofte nimmer het geld dat je in de nabije toekomst denkt weer nodig te hebben. Best begin je uit te zoeken naar munten die niet te duur in aankoop zijn, maar toch de potentie dragen om in de toekomst in waarde te vermeerderen. Zo kan je bijvoorbeeld op zoek gaan naar munten die nog vrij recent geslagen zijn, maar wel in een beperkte oplage. Wanneer deze munten voldoende hoge karaatwaarde hebben, zullen ze zeker steeds hun gewicht in goud waard blijven en naarmate de tijd verstrijkt alleen maar in waarde toenemen.
Naarmate de tijd verstrijkt, raken immers ook wel eens gouden munten verloren of wisselen mensen ze bijvoorbeeld ten gevolge van een erfenis in voor cash en smelt de goudhandelaar munten waardoor ze steeds zeldzamer worden.

Is het verantwoord om een grote investeringen gouden munten te doen?

Op deze vraag kan alleen maar jezelf en je portemonnee een antwoord bieden. Ben je bereid om enig risico te nemen met het oog op een grote winst in de toekomst? Doe dan ook steeds grondig vooraf je huiswerk maken en probeer uit te vinden welke dure munten in de toekomst nog zeldzamer en dus kostbaarder zullen worden vooraleer je overgaat tot de aankoop van goudmunten.
Investeren in een kluis in eigen huis of bij een gespecialiseerde instelling?
Bij echt grote investeringen moet je er ook rekening mee houden dat je allicht kosten zult hebben aan het veilig bewaren van de gouden munten. Dit kan je eventueel doen in een veilige kluis in de eigen huis, maar dan loop je natuurlijk altijd het risico van diefstal. Het kan nuttig en nodig zijn om je gouden munten te laten verzekeren, hiervoor heb je natuurlijk een juiste schatting van een expert nodig.

Wil je echt op beide oren slapen, dan ga je over tot het huren van een beveiligde kluis bij een gespecialiseerde firma of bank. De kans dat daar je gouden munten gestolen worden is zo goed als onbestaande, en als het dan toch zou gebeuren kan je altijd beroep doen op de verzekering van de bank.

Waar gouden munten kopen en dan weer gouden munten verkopen?

Wanneer je deze bijdrage leest betekent dit dat je interesse hebt in het investeren in gouden munten. Hoe dan ook blijft de raad om je grondig vooraf te gaan informeren vooraleer je je zuurverdiende centen in goudmunten om zet. Een goede locatie om gouden munten, maar eveneens gouden staven, gouden sieraden en gouden juwelen zoals gouden ringen, gouden armbanden, gouden halskettingen, gouden colliers, gouden tiara’s en gouden diademen maar ook oud goud en sloopgoud aan te kopen en te verkopen blijft nog altijd Antwerpen.
De Sinjorenstad staat al menig eeuwen bekend als een handelscentrum waarbij ook diamanten, goud, zilver en andere edelmetalen aan bod komen. Je vindt er zowel in de joodse buurt als op tal van andere locaties meerdere adressen die je bij de uitbouw van je verzameling gouden munten, en uiteraard ook zilveren een andere kostbare munten, met raad en daad bijstaan. De juiste goudhandelaar vinden is een taak waar je de nodige tijd kan en moet aan besteden.
Hoe dan ook zijn transacties in verband met goud steeds op een basis van vertrouwen gestoeld. Best kies je dan ook voor een zaak de nodige ervaring, want dit is meteen een blijk dat het om een eerlijke goudhandelaar gaat. Die kan je tips geven wanneer bepaalde gouden munten verkrijgbaar die binnen jouw interessesfeer en budget passen. Ook zal je er steeds een eerlijke prijs krijgen voor goud dat je weer wil verkopen, om met dit geld leuke dingen te doen of het bijvoorbeeld in andere gouden producten te beleggen.

Investeren: Goudbank Antwerpen

Logo-Goudbank-AntwerpenEen echt huis van vertrouwen in het Antwerpse is Goudbank Antwerpen, een initiatief van de gereputeerde goudhandelaar Gold-50 bvba in de Antwerpse Abdijstraat 86.
Deze zaak bestaat in 2015, 25 jaar en mag dus intussen een kwarteeuw werkzaamheden in de sector van goud, zilverdiamant en andere investeringsprojecten vieren.
25 jaar is niet niks, en de zaak beschikt ook over een eigen installatie om zelf goud om te smelten. Je krijgt er steeds de scherpste prijzen voor goud dat u wenst in te wisselen, en kunt er anderzijds ook zelf goud tegen een aantrekkelijke prijs aankopen. Het ervaren team staat ter beschikking om u vakkundig advies te geven en te helpen bij het uitbouwen van een goudportefeuille en een verzameling gouden munten die menigeen u zal benijden.

© Stefaan Van Laere/Gold50

Deze bijdrage werd geschreven door auteur Stefaan Van Laere.
Stefaan Van Laere is verder ook auteur van onderwerpen uit de lifestyle sfeer en schrijft ook geregeld bijdragen over goud, zilver, diamant en andere vormen van beleggen en investeren.
De auteur is tevens lid van Sabam, de auteursmaatschappij die de rechten over zijn teksten beheert en illegale kopieën bestrijdt.


Onze kwalificaties