Je Oude Munten Verkopen, wat is belangrijk ?

Heb je in je bezit een aantal munten? Dan is het nu de geknipt periode om ze te verzilveren in de vorm van cash geld! Je krijgt er momenteel een mooi bedrag voor, maar niets zegt dat de prijzen even hoog zullen blijven.

Muntenverzameling

Heel wat mensen zijn ooit met een muntenverzameling begonnen zonder eigenlijk goed te weten waarom. Het kan zijn je enkele mooie munten geërfd of gewoon gekregen hebt, en dat je je door je eigen enthousiasme hebt laten meeslepen om nog meer munten te verzamelen.

Dat kan best een leuke hobby zijn, maar zoals dat met sommige hobby’s gaat loopt het soms wel eens uit de hand. Sommigen beginnen op een bepaald moment in hun leven dat ze er de tijd en de energie voor hebben met het aanleggen van een collectie gouden of andere munten en gaan er dan helemaal in op. Ze zoeken de nodige informatie op in boeken, of tegenwoordig ook op internet, schuimen beurzen af en ontmoeten gelijkgezinden met wie ze kunnen ruilen. Niets aan de hand dus, en dit kan een erg aangename tijdsbesteding zijn.

Oude munten

Helaas ook een dure hobby, zeker voor wie niet met kennis van zaken te werk gaat. In het circuit van de muntenverzamelaars lopen namelijk helaas ook een aantal mensen rond die profiteren van de goedgelovigheid en de wens van verzamelaars om hun collectie uit te breiden.

Bezint dus steeds eer gij begint en schat vooraf goed in welk budget je wil uittrekken. Ga zeker niet in op aanbiedingen van zogenaamde ‘koopjes’, die achteraf vaak gewoon bedrog blijken te zijn. Oude munten kosten inderdaad zeker geld, maar buitensporige prijzen zijn uit den boze.

Je munten verkopen

Aan alle mooie liedjes komt een eind, en zo kan het gebeuren dat je die collectie oude munten wenst te verkopen. De redenen zijn velerlei: je hebt een andere hobby gevonden, je partner en familie vindt het niet zo leuk dat je altijd over die oude munten gebogen hangt, je wilt die dure kast eindelijk eens voor iets anders gebruiken, of je bent de munten gewoon beu.

Nog een belangrijke reden: je hebt intussen een aardig kapitaal aan je munten uitgegeven en je wil die investering nu eindelijk eens omzetten in cash geld.

Waar let je op?

Overweeg je de verkoop van je munten, dan let je er vooral op bij een professional te rade te gaan. Zoals gezegd, er lopen heel wat charlatans rond die eropuit zijn de mensen in de luren te leggen.

Bij een expert terzake kan je kiezen om je munten gewoon allemaal te verzilveren, of eventueel een deel te ruilen voor andere munten die je wil collectioneren. Want je kent het gezegde: eens muntenverzamelaar, altijd muntenverzamelaar… Het is erg moeilijk om van je volledige collectie afstand te doen, maar dat hoeft ook niet. Zo zijn er in je verzameling ongetwijfeld munten die je minder graag ziet omdat je er minder voeling mee hebt, en die kan je dan tegen geld inruilen om er later opnieuw munten mee aan te kopen die je wel graag ziet.

© Stefaan Van Laere/Gold50

Deze bijdrage werd geschreven door auteur Stefaan Van Laere.
Stefaan Van Laere is verder ook auteur van onderwerpen uit de lifestyle sfeer en schrijft ook geregeld bijdragen over goud, zilver, diamant en andere vormen van beleggen en investeren.
De auteur is tevens lid van Sabam, de auteursmaatschappij die de rechten over zijn teksten beheert en illegale kopieën bestrijdt.


Onze kwalificaties