Uitkijken voor bedrog bij de opkopers van oud goud

Goud is geld waard. Velen bieden hun oud goud bij opkopers aan, maar daar zitten heel wat bedriegers tussen. Het is dus uitkijken wanneer je je fysiek goud bij een goudhandelaar aanbiedt. Onze tip van de dag: doe enkel een beroep op een erkende specialist, zoals bijvoorbeeld Gold-50 in Antwerpen.

Het consumentenprogramma Inspecteur Decaluwé (19 okt 2010 ) wilde wel eens weten hoe eerlijk de goudhandelaren nu wel zijn en het stuurde enkele jaren terug reporter Thomas Cordie undercover met een gouden armband, twee gouden hangertjes en twee gouden ringen naar de Antwerpse stationsbuurt om daar bij de goudhandelaars te polsen wat zij voor deze juwelen willen geven.

De eerste vaststelling was meteen raak. Sommigen pakken de zaken serieus aan en onderwerpen de juwelen aan een test om het goudgehalte na te gaan, anderen doen er gewoon een gooi naar.

Nóg opvallender waren de sterk uiteenlopende prijzen: het laagste bod was 380 euro, het hoogste 805 euro, en voor net hetzelfde setje gouden juwelen. Met wat onderhandelen kon de reporter dat laagste bod uiteindelijk opdrijven tot 700 euro.

Geen 18 karaat goud

Tijdens de test kreeg de reporter ook te horen dat een van de ringen geen 18 karaat goud was. Sommigen zegden er niets over, anderen beweerden dat hij 14 karaat woog, nog een andere sprak zelfs van 9 karaat. Hoewel de meeste handelaars de juwelen aan een test onderwierpen, bleek die test niet altijd even nauwkeurig. Daarom liet hij het goud ook testen door het Waarborgkantoor van de Koninklijke Munt van België. Het handjevol sieraden bleek uiteindelijk 27,8 gram zuiver goud te bevatten. Tot sijn verbazing woog die ene ring zelfs geen 9 karaat…

Aankoop van oud goud

Het onderzoek ging nog verder. Zo kregen de inwoners van Dilbeek een flyer in de bus voor een ‘Bijzondere dag: Aankoop van goud’. Een zekere Meinhard hield een hele dag zitting om oude juwelen – inclusief gouden tanden! – te kopen tegen de beste prijs. ‘Betaling in cash. Cash adviezen. Betrouwbare adviezen’ stond er te lezen. Voor Diane Van Hove, de juriste van het programma Inspecteur Decaluwé, het geknipte moment om de undercoveroperatie verder te zetten.

Maar het bleek allesbehalve betrouwbaar advies. Met behulp van een krastest bewees de man met Duits accent dat beide ringen maar 14 karaat waren, terwijl zij intussen pertinent zeker wist dat de ene ring 18 karaat weegt en de andere zelfs geen 9 karaat. Als klap op de vuurpijl wou hij voor alle juwelen amper 300 euro geven.

Met andere woorden, bedrog van het zuiverste water.

Paul D’Hoore reageert

De hele uitzending van Radio 2 toont aan dat particulieren die hun oude juwelen willen verkopen bij de hoge goudkoersen van tegenwoordig sowieso bedrogen worden als ze niet zelf wat voorkennis opdoen. ‘Als je echt van niks weet, zullen er altijd mensen zijn je willen oplichten, reageerde beurskenner Paul D’Hoore op de resultaten. ‘Dat is wat er hier gebeurt: een bod van 380 euro voor iets wat er meer dan 800 waard is… dat is eigenlijk bedrog.’

Maar een pasklare oplossing voor wie van zijn oud goud af wil heeft de financiële specialist ook niet meteen: ‘De officiële goudprijs zegt natuurlijk niet zoveel, want het gaat daar enkel om gestandaardiseerde staven of munten. Juwelen daarentegen zijn bewerkt en niet altijd even zuiver. Het enige wat je kunt doen is meer prijzen vergelijken in plaats van aan de eerste de beste te verkopen. En je slimmer voordoen dan je bent… Want wie op goed geluk ergens binnenstapt en daar zegt Ik heb geen flauw benul hoeveel dit waard is, tja, die vraagt er bijna om…

Onze tip: doe beroep op een huis van vertrouwen… Gold-50 in de Abdijstraat 86 in Antwerpen staat bij ons met stip genoteerd.

© Stefaan Van Laere/Gold50

Deze bijdrage werd geschreven door auteur Stefaan Van Laere.
Stefaan Van Laere is verder ook auteur van onderwerpen uit de lifestyle sfeer en schrijft ook geregeld bijdragen over goud, zilver, diamant en andere vormen van beleggen en investeren.
De auteur is tevens lid van Sabam, de auteursmaatschappij die de rechten over zijn teksten beheert en illegale kopieën bestrijdt.


Onze kwalificaties