Volg bij het beleggen in goud steeds je buikgevoel

Zo af en toe neem ik de tijd om van nabij nog eens fundamenten van het beleggen onder de loep te nemen. Het is een feit dat je van werken niet rijk gaat worden, en de kans dat we het winnende loterijbiljet in handen hebben mag astronomisch klein genoemd worden. Dit mag ons niet beletten om te dromen… Wanneer we het over beleggen hebben, moeten we zeker ook overwegen om te investeren in goud.

Het speeltje van de kenners

Goud geld intussen als het speeltje van de kenner in het beleggen. Dit mag zeker geen toeval zijn. Alles heeft uiteraard te maken met het feit dat goud voorbije 20 jaar meer dan 300% in waarde gestegen is, en dat is een rendement waaraan geen enkele investeerder kan weerstaan.

De stijgende vraag naar goud

De stijgende vraag naar goud is ook de media niet ontgaan. Wanneer we de persknipsels van de voorbije 20 jaar bekijken, zien we dat overal wordt gerapporteerd de goudprijs stijgt. Wanneer de goudprijs af en toe door omstandigheden weer even naar beneden gaat, dan is dit veel minder vaak aan bod in de media.
Dit zorgt voor een bepaald imago waarbij goud status krijgt van een onverwoestbaar beleggingsproduct. Wie de cijfers van de goudprijs van nabij bestudeerd, zal de eerste zijn dit te relativeren en daar sluit ik me graag bij aan. Voor alle duidelijkheid: een belegging doen in goud betekent uiteraard niet automatisch dat je daar een groter rendement kunt van krijgen. Zoals steeds komt het op aan om op het juiste moment aan te kopen en dan weer te gaan verkopen.

Hoe zal de goudprijs evolueren?

Dit is uiteraard de vraag van alle vragen. Tot nader order heb ik zelf ook nog steeds geen glazen bol waarin ik de evolutie van de goudprijs kan voorspellen. En mocht ik dat wel weten, dan zal ik uiteraard niet aan je grote neus hangen… (grapje) Alle gekheid op een stokje, niets laat uitschijnen dat de goudprijs, die na een jaar van neerwaartse trend tussen halfweg 2013 en 2014 het voorbije jaar een beetje op en neer is gegaan, ineens spectaculair zal ineens duiken.
Dit is uiteraard goed nieuws voor wie enkele jaren geleden een belegging in goud gedaan heeft overweegt om nu zijn goud te verkopen. Kijk maar eens na, wanneer je in de periode tussen 2000 en pakweg het jaar 2012 een grote hoeveelheid goud hebben aangekocht en je deze nu weer opnieuw wil verkopen, dan zal je zeker een grote winst kunnen scoren die beduidend hoger ligt dan gelijk welke andere vormen van beleggen of investeren.

Er is een dreigend tekort aan goud

Naast het feit dat steeds meer mensen, instellingen en ook landen besluiten om in goud te investeren omdat ze hun vertrouwen in de klassieke beleggingsproducten zoals waardepapieren (aandelen, fondsen, obligaties) en vermaledijde klassieke spaarboekje verloren hebben, geldt de simpele vaststelling dat de bedrijven die aan goudontginning doen steeds meer aarzelen om zwaar te investeren in de zoektocht naar nieuw goud.
Om het uit te drukken in simpele cijfers: in 2005 produceerden de goudontginnende mijnbedrijven nog een hoeveelheid van ruim tweeëneenhalf miljoen kilogram goud per jaar, maar intussen is dit gedaald tot minder dan 2.000.000 kg drie jaar.
Dit heeft er mee te maken dat het steeds moeilijker wordt om nieuwe plekken te vinden waar snel goud kan ontgonnen worden. De schaarse plekken waarop nog steeds goudrijke aders te vinden zijn liggen bovendien vaak op moeilijk bereikbare plekken, wat de kosten voor het ontginnen van het goud de hoogte injaagt. Goudspecialisten hebben bovendien weinig hoop dat er snel nieuwe aantrekkelijke goudlocaties zullen opgespoord kunnen worden.

Ooit gehoord van ‘dehedgen’?

Ik eerlijk gezegd ook niet, maar het schijnt een belangrijk fenomeen te zijn in de vorming van de goudprijs. Dit houdt in dat bepaalde mijnbedrijven hun eerder contractueel aangegane toekomstige verkopen van goud intrekken, om zo een voorraad aan goud aan te leggen, en integendeel zelfs op zoek gaan naar goud om het zelf aan te kopen. Vroeger verkochten de mijnbedrijven inderdaad al goud dat ze nog niet hadden opgegraven en konden zo de prijs wat drukken, maar nu beginnen ze zelf te speculeren en dat leidt natuurlijk tot een verhoging van de prijs.
Dit kunnen we misschien een enigszins verwerpelijke manier van werken vinden, maar zoals altijd wanneer er geld mee gemoeid is leidt dit soms tot bepaalde ingrepen die voor de consument en de belegger grote invloed hebben.

Waarom zou ik in goud beleggen?

Op deze vraag kan alleen jezelf adequaat antwoord bieden. Wie nog nooit in goud resteert heeft om aan realistisch zijn en niet gaan verwachten dat hij zomaar vandaag een hoop goud kan aankopen en het morgen weer met een enorme winst verkopen. Wanneer je echt gaat speculeren en bereid bent een groot risico te lopen, dan kan natuurlijk altijd dat vandaag de prijs van het goud wat lager is en er morgen een of ander van die onvoorspelbare fenomenen optreedt die ineens de goudprijs zwaar doet kelderen. Zoiets is natuurlijk altijd mogelijk, maar dit zou ik eerder onder de categorie gokken rangschikken. En dat kan je natuurlijk ook gewoon in het casino gaan doen… Of je koopt voor pakweg € 10.000 aan loterijbiljetten…

© Stefaan Van Laere/Gold50

Deze bijdrage werd geschreven door auteur Stefaan Van Laere.
Stefaan Van Laere is verder ook auteur van onderwerpen uit de lifestyle sfeer en schrijft ook geregeld bijdragen over goud, zilver, diamant en andere vormen van beleggen en investeren.
De auteur is tevens lid van Sabam, de auteursmaatschappij die de rechten over zijn teksten beheert en illegale kopieën bestrijdt.


Onze kwalificaties