Wanneer moet je goud kopen, en wanneer goud weer verkopen?

De essentiële vraag van iedereen die van plan is, of het al doet: wanneer moet ik goud kopen, en wanneer het weer verkopen? Want daar draait het uiteindelijk allemaal om: je moet goud aankopen op een moment dat de prijs volgens jou voldoende laag staat om het dan later weer te kunnen verkopen op een tijdstip dat de prijs zodanig hoog is dat je er een aantrekkelijke winst kan door verwezenlijken. Maar wat zijn nu stappen die je moet ondernemen in je ‘goudplan’, met andere woorden je strategie om geld te verdienen met goud?

Stap 1: onderzoek de evolutie van de goudprijs

[goudprijs kitco van 2010 - 2016/11]

Voor je ook nog maar overweegt goud te kopen, moet je eerst onderzoeken wat de evolutie van de goudprijs is. Recent gezien zal je merken dat de goudprijs tussen pakweg 2003 en 2011 enorm steeg om dat weer wat in te zakken en begin 2014 opnieuw te stijgen.

Stap 2: bepaal vooraf je budget

Als je wil goud wil gaan investeren, moet je eerst een budget bepalen. Beleg in goud alleen maar met geld dat je niet onmiddellijk nodig hebt en dat je dus even kunt missen. Want als je je goud toch weer snel moet verkopen omdat je de centen voor iets anders moet gebruiken, bestaat het gevaar dat de prijs van het goud net op dat moment om een of andere reden laag is en je dus centen verliest.

Stap 3: investeer gradueel in goud

Heb je een budget bepaald? Goed zo! Wees niet gulzig door alles te snel in één keer te gaan investeren. Veel beter kan je met kleinere bedragen beginnen. In de loop van de tijd kan je dan kiezen om wilder te gaan bij investeren, op een moment dat de goudprijs stijgende is je goud te verkopen en het opnieuw in nog meer goud te investeren.

Stap 4: volg de goudprijs op tot hij over de top gaat maar blijf rustig

Bij elke belegging is paniek een slechte raadgever. Volg de curve van de prijs van het goud op de voet, maar ga niet panikeren wanneer die plotseling sterk naar beneden gaat. Dat is nu eenmaal inherent aan de goudprijs, en je moet steeds op termijn kijken en het grote overzicht bewaren.

Stap 5: beslis wanneer je bereid bent te verkopen

Stel dat je een mooie portefeuille aan goud hebt. Maar wanneer moet je nu gaan verkopen? Dat bepaal jij alleen. Best is om vooraf een bepaalde koers voorop te stellen vanaf wanneer je bereid bent je goud weer te verkopen. Dit kan je met je hele voorraad, of met een deel ervan doen.

Stap 6: wanneer koop je opnieuw goud?

Eens je verkocht hebt, kan je de cyclus eigenlijk weer gewoon van voor af aan beginnen. Grote voordeel us dat je dan al de nodige ervaring hebt opgebouwd en weet wanneer het opnieuw interessant is om goud aan te kopen.

Stap 7: laat je niet verblinden

Deze stap is er een die eigenlijk doorheen het hele proces geldt. Ook voor beleggers in goud is goudkoorts de grootste bedreiging…

© Stefaan Van Laere/Gold50

Deze bijdrage werd geschreven door auteur Stefaan Van Laere.
Stefaan Van Laere is verder ook auteur van onderwerpen uit de lifestyle sfeer en schrijft ook geregeld bijdragen over goud, zilver, diamant en andere vormen van beleggen en investeren.
De auteur is tevens lid van Sabam, de auteursmaatschappij die de rechten over zijn teksten beheert en illegale kopieën bestrijdt.


Onze kwalificaties