Stel, je hebt net je lenteschoonmaak gehouden en eindelijk eens werk gemaakt van de zolder. Zo’n schattenjacht kan tot onverwachte resultaten leiden, en oude gouden juwelen die misschien zelfs een leuk centje kunnen opbrengen.
Zo zou je wel eens een aantal oude gouden juwelen kunnen vinden van een oude erfenis die je vergeten was, of zitten ze ergens in een doos die je van je oma gekregen hebt en die je nog niet geopend had. Maar wat zijn die nu precies waard? Vaak heeft een particulier de neiging om de waarde van zijn oude juwelen te overschatten. Maar je kan soms ook positief verrast worden. Zaak is om zo snel mogelijk een adequate schatting te laten maken door een expert die je een eerlijke prijsbepaling zal geven, zodat je nog altijd kan bepalen wat je met de juwelen zult doen. Zo’n expert is het familie bedrijf Gold-50. We taxeren uw erfenis met de beste condities al dan niet in samenwerking met uw notaris.
Zorg ervoor dat je vooraf weet hebt van de juiste woordenschat alvorens je een schatting van je oude juwelen laat maken. Dat komt trouwens ook professioneler over en je zal minder snel in de zak gezet worden wanneer de verkoper hoort dat je over de nodige kennis beschikt.
Zoals ook gebruikelijk in de wereld van diamant, goud en zilver is de gebruikte terminologie om oude juwelen te benoemen Engels. Men spreekt er dan ook eerder van vintage juwelen in plaats van oude of antieke juwelen, maar in feite wordt hiermee exact hetzelfde bedoeld. Als je dit in de conversatie kunt laten vallen, draagt dit bij tot je geloofwaardigheid. Toch een tip: gebruik geen woorden die je niet kent, want dat kan alleen maar tegen je uitdraaien.
Als je oude juwelen wil laten schatten, moet je realistisch zijn en afstand doen van de sentimentele waarde die de juwelen voor je hebben. Ze kunnen een erfenis zijn van een dierbaar familielid, of je hebt ze ergens op de kop kunnen tikken voor een prijs die naar jouw gevoel een buitenkansje was. Maar als je de juwelen in geld wilt omzetten, zal je rekening moeten houden met de realiteit en de prijs van de dag.
Zoals overal waar er geld mee gemoeid is moet je ook bij de aankoop van oude juwelen (of antieke juwelen, zo je wil) opletten voor vervalsingen en imitaties. Er valt nu eenmaal goed geld mee te verdienen, en dan is de verleiding om te gaan vals spelen nu eenmaal groot.
De mens heeft in de loop der eeuwen de kennis onder de knie gekregen om allerlei materialen te maken zoals glas, synthetische spinel, pyriet en kwarts om hiermee echte edelstenen in edele materialen zoals diamant, goud en zilver na te bootsen. Een praktijk die al bestond van op het ogenblik dat voorwerpen in deze materialen gemaakt een vooraanstaande status kregen, en bij de Egyptenaren stonden al strenge straffen op de namaak van sieraden en juwelen, die er vooral een erefunctie hadden.
Ook in natuurlijke stenen leerden bedriegers om bepaalde veranderingen aan te brengen om ze zo voor waardevolle edelstenen te laten doorgaan. Zo kan je echte stenen gemakkelijk kostbaarder maken door bepaalde scheurtjes of onvolkomenheden weg te werken of te verbergen.
Er bestaan ook wetenschappelijke technieken en methodes om te ‘foefelen’ met juwelen en edelstenen. Door een steen een warmtebehandeling te geven kan je namelijk de helderheid en de kleur beïnvloeden, een effect dat helaas doorgaans slechts tijdelijk is. vervalsers zullen deze operatie dan ook liefst zo kort mogelijk voor de verkoop van hun materiaal uitvoeren.
Soms worden de stenen gewoon in een vuur geworpen en wacht de vervalser de gang van de natuur af, een vrij amateuristische techniek maar ze durft wel eens vruchten af te werpen. Anderen maken gebruik van heel wat apparatuur en technologie.
Voor sommige stenen is dit resultaat compleet onvoorspelbaar en je kan er de steen ook helemaal mee naar de vaantjes helpen. Aquamarijn zal bij verhitting bijvoorbeeld van groen naar blauw kleuren, maar helemaal zeker is dit niet. Het resultaat hangt af van de juiste verhoudingen van de stoffen waaruit de steen bestaat, en dat is zeker met het blote oog moeilijk te achterhalen.
Uitkijken is alvast de boodschap!
© Stefaan Van Laere/Gold50
Deze bijdrage werd geschreven door auteur Stefaan Van Laere.
Stefaan Van Laere is verder ook auteur van onderwerpen uit de lifestyle sfeer en schrijft ook geregeld bijdragen over goud, zilver, diamant en andere vormen van beleggen en investeren.
De auteur is tevens lid van Sabam, de auteursmaatschappij die de rechten over zijn teksten beheert en illegale kopieën bestrijdt.